Säkra dina programvaror och appar

Att ladda ner en app, det kan inte vara så farligt, eller? Men vad händer om den skadar dina IT-system eller släpper igenom skadlig kod? Ladda bara ner programvaror och appar från kända källor. Skadlig kod utnyttjar ofta kända sårbarheter i operativsystem och programvaror, så uppdatera dem kontinuerligt!

Säkerhetsuppdateringar

Säkerhetsuppdateringar innehåller viktiga förbättringar av säkerheten som hjälper till att skydda utrustning och system från skadlig kod och andra typer av sårbarheter. Utrustning och programvaror etc. ska vara konfigurerade för att automatiskt installera nödvändiga säkerhetsuppdateringar där det ä möjligt. I de fall det inte är tekniskt möjligt kan manuella rutiner ersätta automatiska uppdateringar.

Programvaror och appar

För att minska risken för skadlig kod ska applikationer till mobiltelefoner och surfplattor laddas ner från betrodda källor som exempelvis AppStore, Google Play eller företagets egna interna plats för godkända program och applikationer. Förutom ökade kostnader för inköp och underhåll av programvaror och applikationer som inte är nödvändiga för organisationens verksamhet innebär varje programvara och applikation en risk i sig då det alltid finns kända eller okända sårbarheter i programmen.

För att minska risken för skadlig kod ska programvaror och applikationer som inte längre används avinstalleras.

Automatisk programstart och automatisk uppspelning

Automatisk uppkoppling av program innebär alltid en risk för intrång eller skadlig kod. Antalet program som automatiskt startas upp (autostart) på datorn ska minimeras och helt stängas av från portabla lagringsenheter. Applikationer som har godkänts att starta automatiskt bör dokumenteras.

Ladda ner vår sammanfattning med definitioner och åtgärder för alla IT-områden.


Alla områden

Hur säkert jobbar du? Testa din IT-säkerhet

Testet består av sex olika områden för att ta temperaturen på ditt informationssäkerhetsarbete.

Starta testet!

Certifiera ditt företag

Visa att du tar din cybersäkerhet på allvar! Certifiera ditt företag eller din organisation! Vad väntar du på?

Läs mer om certifiering